Tuesday, October 26, 2010

JOM baca..:D

Cuba Lihat gambar di atas..msti korng tahu apa nie kan..or korng x tahu ape??..x tahu eh,,ok klau x tahu biar ak ckap..ini adalah MAJALAH..INSPIRASI..nantikan keluaran partama DIS 2010..korng tggu la smpaiberjanggut...sure xde!!...haha..:D....ermmmm..aku sngat berpuas hatilah...hasil yg baik..wlaupun wat last minit..3 hari b4 summit..biasala pelajar!!terima kasih juga kepda MARWAN kawan baik kolej ak yang bnyak membatu aku edit majalah ini.tx sngat2 Marwan..aku hargai sngat2...alhmdllah lctre Pengajian Malaysia aku..En Faizal suka majalah aku..dan present kita org pon gempak.hope dpat full mark!!!..amin...:D
Ok..ini antara isi dalam majalah aku...ANDA BIJAK JAUHI ZINA...tajuk atas pon korng dpat tahu akn..ape yg aku ingin sampaikan??? majalah ini .memaparkan isu-isu di sekeliling kita..iaitu pergaulan bebas..ZINA!!!dan pembuangan bayi!!!...kenapa aku pilih tajuk ini????
aku ada target dan harapan..aku buat majaah ini bukan utk markah sje..tpi ak rse..utk perkongsian..dan kepuasan bagi aku..seperti mana yg kita tahu..masalah pergaulan bebas sngat merisaukan..lpas pergaulan bebas..pastu ade zina tanpa ikatan perkahwinan!!..lpas zina..pasti akan kelaur anak luar nikah...aku nak terutamanya kwan2 aku sendiri..sedar tentang ini..aku juga ingin sedarkan kepada diri aku juga..biasalah..kita sebagai manusia ini..tidak lari dari melakukan kesilapan..allah maha pengampun..
cube renungkan hadith di atas...
apabila kita nak lakukan perkara yg x baik..even dlm ape2 pon..kita ingatlah ummi kita..apa perasaan ummi yg kita cintai apabila tahu yg anaknye melakukan keburukan di belakangnye..betapa hancurnya hatinya..hancurnya harapan seorang ummi utk melihat anaknya mnjadi seorng yg soleh..
untuk ummi tersayang..ummi bnyak bntu amir buat majalah ini..ummi juga ade bgi artikel pada amir..amir tahu...ummi nak amir jdi anak yg trbaik..inshaallah ummi..ummilah idola amir..ummilah kawan amir..ummilah mak amir..i love u so much!!!
Renung-renungkanlah..sanggupkah anda melakukan sebegini???

Aku sngat sedih melihat bayi2 yg tidak berdosa diperlakukan sebegini..
siapakah yg perlu dipersalahkan..adakah ibu bapa???atuk nenek??perdana menteri??
yes..diri sendiri yg melakukan sebegitu perlu dipersalahkan!!!..
aku ada ckap masa present..mgkin mereka tiada niat nak membuang anaknye sendiri..mungkin dia pada waktu itu sngat cemas!!!takut!!!apabila melahirkan anak luar nikah..kebnykana dia dlm kalangan remaja..ade juga peljar sekolah..yg mereka fikir cetek dgn mmbuang bayi itu...and..mereka ingin menutup malu...dan takut kawan2 dan org sekeliling akan memulau dia..hakikatnya mmg akan di pulau org sebegini??inilah rialiti..
so kongklusi..allah maha esa..siapa yg melakukan larangannye..pasti akan terima balasannye..
so..MARI JAUHI MAKSIAT!!!!
JOM BACA

FOUCS!!!

Amalkanlah..:)

Kita sebagai manusia di muka bumi ini..pasti ada matlamat..dan kita mesti ada matlamat hidup..
Jadilah Manusia yg plg mulia di muka bumi ini..amin

ini sjelah yg dpat aku kongsi..bnyak lagi artikel..tpi ini sjelah ok..
klau nak.belilah keluaran INSPIRASI pertama,,hehe,,,
hope kamu semua suka dgn majalah ini..nak puaskan hati semua mgkin susahkan..tpi aku buat yg trbaik..inilah hasilnya..yg penting niat ikhlas..:)

Thursday, October 21, 2010

Melaka sudah Maju!!!

Asssalamualaikum...
apa kabar pembaca semua..harap2 semua sihat2 ok...
hari ini pada 21.10.2010..aku cuti!!!haha..korng msti dpat agak kan sebab ape aku cuti...
so kepada yg duk luar Melaka itu..jngan jeles!!..huhu...
so 5 hari la aku cuti mggu nie..trmasuk cuti peritiwa sempena Jerebu di Melaka yg aku istiharkan sendiri ni..sangat nakal di sini kan???so spe nk jdi nakal..pandai2 la buat cuti sendiri..kakakakaka...:D


seperti mana yg kamu tahu..pada tarikh 20.10.2010...melaka telah diistiharkan negeri maju!!!
agak bagga la di sini..sebab ak meneptap kt melaka kot!!..wlaupun masa dlm perut mak aku kt Minnesota USA..pastu Beranak kat Kedah..aku tetap bagga dengan melaka..hehe..di bawah kepimpinan Datuk Seri Ali Rustam...Melaka telah maju!!..tahniah pak ali....ngat lagi..masa aku interview pelancong..kenapa pilih melaka??kbnyakan ckap..sebab sejarah di melaka..selain itu..tempat yg nice!


tgok beb sungai melaka..perghhh..sejuk mata..belum bau lagi...harum sungguh..huhu..:D

!Boleh dikatakan Melaka memang sudah Maju..dari segi pembangunan..Jalan..dan plg terbaik..kebersihan di melaka sngat top..mmg bersih..nk bnding tmpat lain..Melaka x boleh kalah...Lori Sampah Pon wangi ok!!!siap ada musci lagi beb..dari ajuh dah tahu lori sampah nk dtg..tempat korng ado??kaka...
tgok beb sungai melaka..perghhh..sejuk mata..belum bau lagi...harum sungguh..huhu..:D


Lihat gambar di atas...ak rse korng tahu kot apa ini??tahu x??apa???apakah??menara la ngok!!..haha..
menara apa?? ini Menara Taming Sari..yg merupakan menara yg terpanjang di dunia..panjang kan??
Aku pernah naik sekali..seingat ak kne bayar rm5 kot..rugi x naik! beb..mcm naik ape eh??menara berpusing la..sebab dia berpusing..tempat korng ada???Melaka je ada...Nampak la pemandangan yg indah..korng korek hidung pon aku boleh nampak kot..x boelh blah aku..mcm mata aku lens nikon ke..leh zoom2 lak..haha



Lihat di atas...Kereta lembu dan beca..men korng rse plg laju..konfm la kereta lembu kan..haha..
kenderaan ini merupakan kenderaan yg plg popular kt melaka..masalahnye..kenderaan ke ni..lantak kau la..haha...ak angkat tangan..sebab dua2 aku belum naik..mcm nk try jekan kereta lembu ni..bagaikannaik kereta ferrari kot..haha..:D


Siapa Yg x tahu..aku tinggal di Taman Tasik Utama Ayer Keroh..bangga kot duduk kt sini..Sebab apa??? sebab rumah aku la!!..haha...aku berjiran Dengan MITC ala-ala Putrajaya la kot...pastu Jiran terbaru aku..Melaka Wonderland!!..Pak Mydin..Bowling Terbesar..Jusco..Zoo..Kira rumah aku kawasan strategik la..so..spe yg dtg melaka..singah2 la rumah ak ok!!.kakaka..

antara gambar2 pengistiharaan Melaka maju di Stadium hang Jebat

Masa ini jam 10..org da semakin sikit..nak ikutkan penuh stadium ni..
aku frust la x dpat dtg awal..nk tahu sebab ape???
apa lagi.tersangkut kt atas jalan la..nk dekat sejam kot..kaki aku pon da lenguh..sabar!..sabar!!


X rugi gak dtg lmbat..org ckap..kesabaran akan dpat penantian..
so aku tiba je..1st show bermula..siapa??
aizat belon pecah sudah kelaur..belon pecah??haha..


awek aku sudah kelur...shila rusli!!..eh salah..shila OIM..hehe..
comel dia..geram!!..agak frust...time nk amek gambar dgn dia..camera aku lak wat hal..xde jodoh..nk wat cm ne..haha...


 Otai besar..Pakcik Hattan..akhir kan show mlm ni..
ak agak terpukau la..mmg power root!!!..haha..
bnyak lagi artis..seperti..Justin bieber,byonce.siti nurhaliza..mawi..shahir..tpi x smpat nak.amek gambar.mmg kaya kot kerajaan melaka n bayar smua artis nie...huhu..:D


Melaka Sudah Maju!!!!
adakah anda sudah maju???
Jika diri kita sendiri belum maju..kemajuan sesebuah negeri tiada makna..
renung-renungkanlah..dan selamat beramal..:)

Tuesday, October 12, 2010

10.10.10

Assalmualaikum ANA ucapkan kepada ANTA di luar-luar sana..waahh..arab gitu..haha..
 10.10.10 merupakan tarikh yg sangat cantik..munkin ia membawa tuah atau sebaliknya..korng mesti ada kisah juga kan??bagi aku..ia mungkin tarikh yg sangat WAUUUU!!..macam2 ada pada tarikh ini..pahit dan manis

Aku mulakan 10.10.10 di pagi hari dengan meremdamkan badan di kolam..hehe..
gila lama ak x berenang..sebab diri ini terasa malas..bngun pagi masa 2..terus rasa nk berenang..aku ajak kwan ak si MOHD FEKRI teman berenang kt Melaka Perdana Resort..Seperti biasa..aku berenang sorng2..dak fiq x reti berenang!!,,jenuh ak aja,,x reti2..kesian ko fiq..haha..


Lepas swimming..dah rehat2..aku dengan fiq pergi area Bandar Melaka..nak buat apa??ermmm nak cari pasal boleh???haha..xdelah!!...aku kena jadi seorang yg bajet bagus speaking english interview pelancong utk siapkan asgmnt public relation aku..huhu...

Mula2 mmg cool..sbab ak mmg cool pon..lain la aku HOT kan??haha..
pastu 1st aku cri org nie..dialog di rahsia la..sebab xnak bajet bagus di sini..
1st org reject aku..2nd pon reject...3rd pon reject..dalam hati..x laku jugak aku nie!!!
last2..ak tukar tektik..bukak baju!!!..eh!!!..salah!!!..haha..ermmm..aku mula la..buat2 tnye..cri org yg nmpak mcm tgh cri arah tuju..mcm dlm iklan 2..go str8 dont belok2..haha..tpi ak lain..ak yg pergi sndiri..sir..can i help you??..yes..kebetulan mmg dia nk cri jalan..ak pon bajet bagus la tnjuk arah..cehh..sambil2 2..ape lagi..da lpas jalankan amanah aku..aku terusla interview dia..dia on..aku lagi on..huhu..terus mulakan langkah!!..oh tidak..mulakan bicara ak dgn tnye la ape2..pastu ak mintak dia tulis kt borng aku..yes..satu org sudah dapat..teruskan!!!..

Ok..inilah orangnya. bro ni nama dia Pelayo Alarez..berasal dri Spain..ermm..patut la..nama org Spain mmg pelik2..kot..huhu..tpi dia sporting la..ak yg gila x pndai speak english nie..terpaksa la bajet!!..hehe..


Sempat mengambil shots yg cantik..sambil2 nk tggu mangsa seterusnya..status agak ganas!!..haha..


Tidak dilupakan..Inilah si Mohd Fekri yg memakai baju i Love bandung...haha..
dialah yg bnyak tolong aku..bgi smngat..nk ikutkan da give up ak..dialah yg tolong aku amek gambar2..dialah yg supprt duit minyak aku..minum aku..sebab dalam dompet da kosong..mcam biasa..nnti aku ganti balik ok..haha..:P


nie antara org yg aku intrview..dpat la 15 org smpai kul 6.30..alhmdllah..misi sudah selesai..
bnyak la yg ak dpat dri smua ni.1st ak x sngka la..boleh jugak ak ckap org putih..org ckap kne ade keyakinan..2nd..kita jngan sntiasa fikir negetif..kita kne yakin yg kita msti boleh..jngan malu!!!,,mereka semua ini sporting..sporting habis..ada yg ak jmpe..lctre masscom dari UK..siap soal ak balik psal PR..nak ak gagap jawab..haha..ada sorng uncle nie..lpas kita borak2..dia tegor i..dia ckap kenapa gereja nie condong??..aku..ha???..ak xtw lak yg menara nie condong..yes..seorng PR kne peka dgn pemerhatian!!..aku belajar dari situ...bnyak la kenangan ak di sini..


Ini gereja yg ak ckap tdi..
mungkin di gambar tidak kelihatn condong sngat..tpi dpan mata.mmg ak trpukau..so melaka ada menara condong!!..hehe..

Hari sudah malam..JOm balik!!



 Seperti kamu semua tahu..pada 10.10.10 angkasawan malaysia Dato' Sheikh Muszaphar Shukor dan isterinya...siapa yg menonton siaran lansung di TV3???
ermmm..apa macam???bagi aku biasa je kot..Siti kawin lagi gempak..hehe..


Kegembiraan aku pada 10.10.10..terus mnjadi duka..kamu msti tahu kan..ape yg telah berlaku..kemalangan maut di simpang 4 area Alor Gajah..yg plg sedih..bnyak org Melaka yg terkorban...
aku dah lihat gambar2 dan video..perghhh..sngat mngerikan...memberi peringatan utk ak..lpas ni jngan bawak kereta mcm Yahudi Mabuk!!!
yg kesian..bnyak member aku tersangkut dalam kesesakan hampir 5 jam..perghh..lama gila..dugaan.

Apa yg aku nk selitkan daripada keseluruhan cerita ini..
apa yg kita buat...semuanya dirancang dan ditentukan oleh allah...
jadi..ingat2lah..hidup mati kita..kita x tahu..mugkin esok.mungkin lusa...
so..selamat beramal..:)


Friday, October 8, 2010

Detik Akhir Syawal di Kolej

Assalamualaikum
Hari ini sudah hari terakhir syawal 1431h
Alhamdllah,,syawal pada tahun ini tetap semai pelbagai kenangan terindah bagi aku..
Teringat detik satu syawal..pasti anak-anak kecil ternanti detik2 indah itu kan??..tpi bagi aku hanya seperti biasa..biasalah..sudah besar panjang..hanya rse sayang nk menggalkan ramadhan pada masa itu..Tpi kali ini..ak juga sangat sayang nak meniggalkan syawal..mne x nye..puasa 6 pon x buat..OPSS!!..haha..dan x dapat lagi makan free kat rumah terbuka..kakakakaka...memang bayak memori terindah aku pada syawal ini.


Antara memori terindah teakhir aku..
semalam pada khamis.Fakulti Sekolah Teknologi Media dan Seni ada buat rumah terbuka 
ermmm.rasa best la..sebab ini kali pertama aku raya kat kolej..hehe..
boleh tahan la atur cara rumah terbuka ni..ala2 raya kat astro pulak.hehe..
dan plg bertuah..ak di suruh utk membaca doa..ak on je..
teringat dulu..time skola ak baca doa kt perhimpunan..smpai budak2 cop aku ustaz..jngan bdak cop ak ustaz kt kolej sudah la...hahaha..agak gigil gak la..mne xnye..da lme x baca doa kt khalayak..tpi ak cool..Amir Naufal..mesti berani..hehe..sory klau kelihatan seperti bajet bagus!!

Antara gambar2 yang aku dpat snap


Pelajar2 STMS KYM international



aku dengan kawan kelas


budak2 yang pantang nampak camera..haha


JOm kita makan..:)


Yang semngat mengambil kuah ayam masak merah itu..lctre advrtisng aku..Cik Nurul..
ceria sungguh dia...hehe..



Nah!!...makan sampai boncit..haha..
tpi rugi sangat2..x dpat rse kuah kacang Cik Leha..
bru ak tahu dia yg masak..klau x da lme ak habiskan..haha
tpikan..akhirnye..mmg ak habiskan..sempat rasa skit kat offic..rezeki..mmg sedap tahap gunung averest..haha



Ini adalah persembahan dari lctre...ditugaskan untuk berbahas..antara team en.Lan yg berbaju biru dengan team Pn.Su yg berkurung putih..tajuk dia..beraya di kampung or beraya di bandar lebih best..mcm mcm2 asnil pulak ak tgok..hehe..


Ini pula..dekan En Nawi yg berbaju batik dan lctre lain..gelak sakan saksi persembahan pelajar..



Spacial di STMS..bermaafan dan bersalaman dengan pensyarah...:)


bergambar dengan lctre2






Jom bergambar ramai-ramai


video

Aku akhiri post kali ini dengan persembahan pelajar dan lctre ..:)
assalamualaikum



Monday, October 4, 2010

Kehadiran Sementara...Chubby

Assalamualaikum...salam satu dunia..
apa kabar????kawan2..readers..peminat klau ada..haha
perghhh..sudah agak lama amir tidak mgupdate ini blog..
sangat sibuk sekarang,,maklumlah..sudah perteganhan sem..final projek belambak..dengan test lagi.
amir naufal agak terpaksa rajin lah..mesti terpaksa rajin..wlaupun tahap peratus malas itul lebih dari rajin..terpaksa jugak rajin..YES kepada rajin..NO kepada malas...
org old school ckap usaha tangga kejayaan..malas tangga akan runtuh..layan~~..haha


berbalik pada cerita~~~~~
korng nak tahu tak..semalam merupakan mimpi terindah disulami dengan kesedihan bagi aku
mimpi terindah bermula kehadiran chubby dari bumbung menuju ke tingkap bilik aku..pastu dia kejut aku..usap2 aku...dalam lena aku terjaga..kucing yang aku rasa sudah hilang hampir 3 bulan datang kembali dalam hidup aku..aku lantas bangun memeluk chubby,,cium dia..

"chubby!!!..mana chubby pergi..abang rindu sangat kat chubby tau..selalu chubby teman abg tdo..skarng xde spe nk teman abg tdo..klau abg tertekan..bila abg peluk chubby,,abg rse sngat tenang...tpi sekarng chubby xde..abg sorng je chubby..sampai hati chubby tinggalkan abg..akak sedih tau bila tau chubby hilang.chubby x sayang kat akak ke..kat abang ke??..abg selalu marah chubby bkan abg x sayang chubby...abg terlalu sayang chubby!!!..ummi..qie..firdaus..abah..selalu sebut nama chubby..bila ummi tgok kucing lain..ummi slalu ckap..chubby x boleh lawan chubby tetap terbaik..chubby istimewa bgi kita chubby!!!.."

lantas selepas luahan itu..chubby dalam pelukan aku hilang..ak cari dia merata dalam bilik..dalam pencarian itu..kedengaran ketukan  pintu....aku rasa terkejut..apa itu???aku terus terjaga...dan kedengaran suara ummi untuk mengejut aku..Ya Allah..mimpi rupanya aku..chubby!!!!!mana chubby pergi..chubby x mati kan???..chubby sesat kan??..chubby x tahu nak balik rumah kan??..abg x boleh terima chubby sudah tiada!!!!...chubby!!!...baliklah!!!!!...air mata jantan menitis bagai di panah petir..apakah petanda mimpi aku ini????


Chubby, rest in peace dear. abang really miss u. you always be in our heart. love u 4ever and ever.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...